کانالهای ارتباطی دیجیتال شما چه هستند؟ آیا به عنوان یک مدیر مارکتینگ به بهینه سازی کانالهای ارتباطی دیجیتال خود اهمیت میدهید؟ چطور آنها را بهینه و انتخاب میکنید؟ اگر به عنوان مدیر یک کسب و کار اهداف برندینگ را دنبال می کنید به شما توصیه می کنیم از سوشال مدیا مارکتینگ بهره بگیرید. سوشال مدیا به عنوان یکی از زیر شاخههای دیجیتال مارکتینگ به شما کمک میکند تا بتوانید خدمات و محصولات خود را به بیشترین تعداد مخاطب ممکن نشان دهید. اما چگونه؟
سوشال مدیا را میتوان به عنوان بزرگترین کانال ارتباطی دیجیتال معرفی کرد. در این مطلب ما قرار است درباره تاثیر سوشال مدیا مارکتینگ بر برندینگ شما صحبت کنیم. اگر به عنوان یک مدیر دوست دارید برای پیشرفت کسب و کارتان از سوشال مدیا استفاده کنید، در این مطلب طریقه آن را یاد بگیرید.
با مطالعه این مطلب پاسخ سوالات زیر را خواهید یافت:
- تفاوتهای سوشال مدیا مارکتینگ با دیجیتال مارکتینگ
- معیارهای سوشال مدیا مارکتینگ
- تدوین استراتژی سوشال مدیا مارکتینگ
در نهایت پس از مطالعه این مقاله در بلاگ گرندیما بهترین کانال ارتباطی برای کسب و کار خود را بشناسید.
سرفصلهای این مطلب
- سوشال مدیا مارکتینگ چیست؟
- سوشال مدیا مارکتینگ چگونه به اهداف شما کمک میکند؟
- استراتژی سوشال مدیا مارکتینگ
- تفاوتهای سوشال مدیا مارکتینگ و دیجیتال مارکتینگ
- نحوه داستان سرایی در کانالهای ارتباطی دیجیتال
- معیارهای سوشال مدیا مارکتینگ
- تاثیر سوشال مدیا مارکتینگ بر برند شما
- بهترین کانال ارتباط دیجیتال برای شما
- نتیجه گیری: سوشال مدیا خودتان را بسازید
سوشال مدیا مارکتینگ چیست؟
به احتمال زیاد شما نیز شاهد افزایش استفاده مردم از شبکههای اجتماعی در طول روز بودهاید. نکته مثبت استفاده از سوشال مدیا مارکتینگ هم اینجاست. شما میتوانید با سرمایهگذاری و فعالیت در رسانههای اجتماعی، به راحتی دیده شوید. در حالت کلی سوشال مدیا هم معنای شبکههای اجتماعی است و به جای همدیگر به کار میروند.
سوشال مدیا مارکتینگ مجموعه اقدامات و فعالیتهایی را در بر میگیرد که با هدف افزایش مشتریان در کانالهای ارتباطی دیجیتال انجام میشود. |
معمولاً به دلیل جذابیت در طراحی شبکههای اجتماعی و همچنین بهینه بودن نمایش محتوا در این پلتفرمها، افراد زیادی مجذوب آنها میشوند. حالا که این فضا برای شما فراهم شده است، چرا نباید برای معرفی کسب و کارتان به نحو احسن از آن استفاده کنید؟
توجه داشته باشید که هر شبکه اجتماعی برای کسب و کار خاصی مناسب است. برای مثال اگر به دنبال نمایش محصولات خود هستید بهتر است فضا را انتخاب کنید که طراحی آن در نمایش تصویر به مخاطبان متکی باشد (مانند اینستاگرام). فکر میکنیم با بیان این مثال متوجه شدید که از هر فضایی برای معرفی کسب و کارتان استفاده نکنید.
سوشال مدیا مارکتینگ چگونه به اهداف شما کمک میکند؟
پاسخ این سوال کاملا واضح است! با حضور در شبکههای اجتماعی و بازاریابی در آن به بهترین نحو می توانید با مخاطبان خود در ارتباط باشید. میتوانید نیاز آنها را بسنجید و سپس تصمیم بگیرید. درک نیازهای مخاطب یکی از مهم ترین گامها در تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ است.
استفاده از کانالهای ارتباطی دیجیتال به شما کمک میکند تا شناخته شوید. شناخته شدن یعنی تبدیل شدن شما به یک برند قابل اعتماد برای مخاطبان. علاوه بر این افزایش ترافیک وب سایت به صورت طبیعی از دیگر مزایای استفاده از شبکههای اجتماعی است.
شما میتوانید از طریق سوشال مدیا مارکتینگ فعالیت رقبای خود را بررسی کنید. از این طریق می توانید وضعیت خودتان را به نسبت رقبا تحلیل کنید و برای پیشرفت گامهای مهمتری بردارید.
به شما توصیه میکنیم قبل از فعالیت در سوشال مدیا، اهداف خود را مشخص کنید. نیازهای کسب و کارتان را در نظر بگیرید و سپس اقدام کنید. برای مثال زمانی که هدف شما از فعالیت در کانالهای دیجیتال، برندینگ باشد، شرایط نسبت به زمانی که بر روی کسب درآمد تمرکز دارید، متفاوت خواهد بود. این مسئله یکی از گامهای مهم در تدوین استراتژی سوشال مدیا مارکتینگ است. در ادامه این مطلب نکات دیگری را درباره برنامه ریزی برای فعالیت در شبکههای اجتماعی بخوانید.
استراتژی سوشال مدیا مارکتینگ
مدیر سوشال مدیا مارکتینگ باید قبل از آغاز یک عملیات بازاریابی، نکات مختلفی را در نظر بگیرد. شروع یک کمپین بازاریابی در شبکههای اجتماعی بدون در نظر گرفتن استراتژی به شدت دشوار خواهد بود.
بهتر است به عنوان مدیر یک کسب و کار قبل از فعالیت در سوشال مدیا، به سوالات زیر پاسخ دهید:
- مخاطبان کسب و کار شما چه کسانی هستند؟
- با فعالیت در شبکههای اجتماعی چه پیامی برای مخاطبان خود دارید؟
- مخاطب هدف شما چگونه از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند؟
همانطور که میبینید مهم ترین نکته در تدوین استراتژی سوشال مارکتینگ توجه به مخاطب و شناخت نیاز اوست.
علاوه بر این نکته، همانطور که گفتیم نوع کسب و کار در انتخاب شبکه اجتماعی به شدت مهم است. برای مثال اگر در زمینه فروش پوشاک زنانه فعالیت میکنید، اینستاگرام میتواند برای شما مفید باشد. در مثال دیگر اگر به حرفه خاصی میپردازید و به دنبال کار هستید، شبکه اجتماعی لینکدین بهترین انتخاب برای شماست.
برای فعالیت در شبکههای اجتماعی، با به روز شدن برنامه، لازم است شما نیز استراتژیها و برنامهریزیهای خود را به روز کنید. در این شرایط با وجود تغییر در الگوریتمهای شبکههای اجتماعی، شما باز هم پیشرفت خواهیم کرد. ممکن است شما مفهوم سوشال مدیا مارکتینگ را با دیجیتال مارکتینگ اشتباه کنید. این دو مفهوم کاملا متفاوت هستند و وجه تمایزهای بسیاری دارند. برای آشنایی با تفاوتهای این دو مفهوم در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
تفاوتهای سوشال مدیا مارکتینگ و دیجیتال مارکتینگ
در مقاله قبلی از بلاگ گرندیما دیجیتال مارکتینگ و نحوه تدوین استراتژی برای آن را برای شما توضیح دادهایم. میتوانید با مطالعه مقاله استراتژی دیجیتال مارکتینگ چیست؟ به بهترین شکل با این حوزه آشنایی پیدا کنید.
دیجیتال مارکتینگ در واقع مجموعهای از فعالیتها و اقداماتی را در بر میگیرد که افراد برای رسیدن به اهداف کسب و کار خود در فضای آنلاین انجام میدهند. در واقع فعالیت در شبکههای اجتماعی خود بخش اعظمی از دیجیتال مارکتینگ به حساب میآید. دیجیتال مارکتینگ به معنای استفاده از تمامی رسانههای دیجیتال برای تبلیغ محصولات و خدمات شماست. ولی سوشال مدیا مارکتینگ فقط فعالیت در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام یا توییتر را در بر میگیرد.
معمولاً بازاریابی در شبکههای اجتماعی اهداف جزئیتری را نسبت به دیجیتال مارکتینگ دنبال میکند. هدف از انجام بازاریابی دیجیتال، افزایش تعامل با مخاطبان، برندینگ و کسب درآمد بیشتر است. اما در دیجیتال مارکتینگ علاوه بر نکاتی که در بالا مطرح شد، مسائل دیگری چون سئو، بازاریابی محتوا و لینک سازیها بررسی میشود.
نحوه داستان سرایی در کانالهای ارتباطی دیجیتال
وقتی هدف شما از فعالیت در کانالهای ارتباطی دیجیتال مشخص شد، تازه در ابتدای راه هستید. از این مرحله به بعد باید بتوانید مخاطب را قانع کنید که در صفحات اجتماعی شما وقت بگذارند. به مرور زمان خواهید فهمید که مخاطبان شما بیشتر از هر چیز به چه مسائلی علاقه دارند. شما میتوانید با داستان سرایی حداکثر توجه مخاطب را جلب کنید. داستانها وسیلهای برای بیان نقاط مشترک شما و مخاطبانتان خواهد بود. شما میتوانید با مطالعه مقاله آموزش جامع داستان سرایی مهارت خود را در این زمینه ارتقا دهید و در نتیجه ارتباط بهتری با مخاطبان خود برقرار کنید.
از طریق داستان سرایی شما میتوانید کنجکاوی مخاطب را برانگیزید و او را به فعالیت وادار کنید. از این طریق ممکن است محتوای تولید شده توسط کاربر یا "UGC" در پلتفرمی که فعالیت میکنید، افزایش یابد. از دیگر مزایای داستان سرایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- با استفاده از داستان سرایی میتوانید برای مخاطب الهامبخش باشید
- به بهترین شکل کاربر را سرگرم کنید و احساسات او را برانگیزید
- دانش مخاطب را ارتقا دهید و به او نکات آموزنده را در زمینه کسب و کار خود یاد دهید
یکی از راههای داستان سرایی تعریف مسیری است که خودتان برای رسیدن به جایگاهی که دارید طی کردهاید. از این طریق علاوه بر اینکه مخاطب شما را بیشتر خواهد شناخت، میتوانید برای او تاثیرگذار و الهام بخش نیز باشید. داستان خودتان را تعریف کنید و نسبت به رقبا مزیت کسب کنید.
معیارهای سوشال مدیا مارکتینگ
معیارهایی برای سنجش موفقیت در بازاریابی شبکههای اجتماعی وجود دارد. شما به عنوان مدیر کسب و کار باید پس از دورههای زمانی مشخصی فعالیت در شبکههای اجتماعی را ارزیابی کنید. از جمله فاکتورهایی که موفقیت در شبکههای اجتماعی را ارزیابی میکند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- میزان تعامل مخاطب با محتوای شما
در بسیاری از شبکههای اجتماعی امکان اندازهگیری تعامل مخاطب با محتوای شما وجود دارد. شما میتوانید میزان لایک کامنت و اشتراک گذاری مطالب خود را به راحتی اندازه گیری کنید. طبعا هر چقدر تعامل مخاطب با محتوای شما بیشتر باشد، توانستهاید موفقیت بیشتری کسب کنید.
۲- افزایش تعداد مخاطبان
این معیار تعداد مخاطبانی که شما در یک دوره مشخص زمانی به دست آوردهاید را اندازه گیری میکند. برای مثال تصور کنید بعد از یک ماه فعالیت در اینستاگرام توانستید ۱۰۰۰ مخاطب جدید به دست آورید. اندازه گیری افزایش و کاهش تعداد مخاطبان با این معیار انجام میشود.
توجه کنید که اعداد و ارقامی که برای افزایش تعداد مخاطبان ارائه میشود برای هر کسب و کاری متفاوت است. |
۳- تعداد بازدید پستها
از زمانی که شما یک پست را در شبکه اجتماعی خاصی منتشر میکنید مخاطبان زیادی به آن دسترسی پیدا میکنند. شما باید در یک دوره زمانی تعداد بازدید پستهای خود را بررسی کنید. از این طریق میتوانید متوجه شوید که مخاطبان شما به چه نوع محتوایی بیشتر علاقه مند هستند و به چه محتوایی تمایل کمتری نشان دادند.
۴- محتواهای ذخیره شده
در بسیاری از شبکههای اجتماعی مثلا اینستاگرام امکان سیو کردن پستها در داخل پلتفرم برای مخاطبان فراهم شده است. جالب است بدانید که در خود اینستاگرام یکی از مهمترین عواملی که باعث وارد شدن یک پست به اکسپلور میشود، همین قابلیت است.
اندازه گیری پستهایی که در شبکههای اجتماعی توسط مخاطبان شما شده است، به شما کمک میکند تا ضمن شناخت علاقه مخاطبان، بتوانید محتوای مفید و غیرمفید صفحه خود را از هم تشخیص دهید. |
۵- نرخ تبدیل
نرخ تبدیل به شما نشان میدهد که چه تعداد از بازدید کنندگان صفحات شما، به مشتری و خریدار تبدیل شدهاند. هر چقدر این نرخ تبدیل یا CRO بالاتر باشد، موفقیت شما در سوشال مدیا مارکتینگ بیشتر بوده است.
نرخ بالای تبدیل در شبکههای اجتماعی برای هر مدیری یک رویای بزرگ است. اگر در این زمینه توانستید موفقیتهایی در زمینه بهینه سازی نرخ تبدیل (CRO) کسب کنید، تجربیات خود را در کامنت را با ما به اشتراک بگذارید. سوشال مدیا مارکتینگ همچنین تاثیرات بسیار مثبتی بر روی برندینگ شما دارد که در ادامه به آن پرداخته ایم.
تاثیر سوشال مدیا مارکتینگ بر برند شما
اگر تا همین الان فعالیت در شبکههای اجتماعی را شروع نکرده اید توصیه ما به شما این است که هر چه زودتر برای این کار اقدام کنید. تاثیرات شگفتآور فعالیت در کانالهای ارتباطی دیجیتال بر روی برندینگ شما آنقدر زیاد است شگفتزده خواهید شد. در ادامه ۶ مورد از این عمده ترین تاثیرات آن را برای شما بیان کردهایم:
۱- افزایش آگاهی مخاطبان از برند شما
حضور پر رنگ در شبکههای اجتماعی به شما کمک میکند تا به بهترین شکل خود را معرفی کنید. این که چه کسی هستید و چه کاری انجام میدهید. از این طریق شما میتوانید طیف بسیار وسیعی از افراد را به خود جلب کنید. از این طریق حداکثر توجه مخاطب را به کار بگیرید و پیام خود را به او منتقل کنید.
۲- افزایش وفاداری مخاطبان به برند شما
اطمینان داشته باشید که استفاده از رسانههای اجتماعی مهمترین راه برای ایجاد وفاداری به برند شماست. ارتباط دو طرفه ای که شما به عنوان مدیر کسب و کار با مخاطبان خود در شبکههای اجتماعی برقرار میکنید مهم ترین عامل در شکل گیری این وضعیت است.
با گذشت زمان مخاطب متوجه خواهند شد که شما به نیازهای آنها توجه میکنید. در نتیجه آنها نیز به شما وفادار خواهد بود. |
۳- هزینه کمتر نسبت به بازاریابی سنتی
در مقایسه با روشهای سنتی بازاریابی مانند تبلیغ در تلویزیون، بیلبوردها و ... رسانههای اجتماعی یک کم هزینهتر هستند که شما میتوانید از آنها استفاده کنید. علاوه بر هزینه کمتر امکان تعامل بیشتر با مخاطب از طریق فعالیت در کانالهای ارتباطی دیجیتال از دیگر مزیتهای این روش برای برندینگ شماست.
۴- رشد برند شما با UGC
نظراتی که مخاطبان شما در بخش کامنت برایتان مینویسند و یا زمانی که پست شما را برای دیگر مخاطبان شیر (Share) میکند، در واقع در حال تولید UGC هستند. محتوای تولید شده توسط کاربر «User Generated Content» در جلب اعتماد مشتریان بالقوه و معرفی برند شما به آنها بسیار موثر است.
۵- تبلیغ محصولات و خدمات
شما میتوانید در شبکههای اجتماعی به بهترین شکل خدمات و محصولاتی که ارائه میدهید را تبلیغ کنید. آمارهای به دست آمده نشان میدهد که اکثر مردم برای تحقیق در مورد محصولی که خواهان خریداری آن هستند، به شبکههای اجتماعی مراجعه می کنند. این به این معناست که گوگل دیگر تنها راه جستجو نیست.
شما به عنوان مدیر کسب و کار باید با سرمایه گذاری در شبکههای اجتماعی، شناخت مخاطب را نسبت به خدمات و محصولاتی که ارائه میدهید، بیشتر کنید. |
۶- معرفی لوگوی شما
شبکههای اجتماعی بهترین فضا برای معرفی لوگوی شما به کاربران است. کافیست یک لوگوی استاندارد و خوب برای کسب و کار خود انتخاب کنید در شبکههای اجتماعی به معرفی خود بپردازید. شما میتوانید با اشتراک گذاری پیام برند خود از طریق تصاویر، چیزی فراتر از محصولات خود را به مخاطبان ارائه دهید. از این طریق میتوانید برای آنها موثر و الهام بخش باشید.
حالا که همه چیز را در مورد تاثیر فعالیت در کانالهای ارتباطی دیجیتال میدانید، خوب است بهترین کانال را برای ارتباط خودتان با مخاطبان انتخاب کنید. در ادامه این متن برخی از شبکههای اجتماعی و کارکردهای آنها را به شما معرفی کرده ایم.
بهترین کانال ارتباط دیجیتال برای شما
اینکه شما بدانید پرسونای هدف شما کجا فعالیت دارد و از چه محتوایی بیشتر لدت میبرد چیزی است که بااهمیتترین بخش در انتخاب کانالهای ارتباطی دیجیتال است. در ادامه چند این شبکه اجتماعی را با هم بررسی خواهیم کرد تا در نهایت شما بتوانید بهترین گزینه را برای بازاریابی خود انتخاب کنید. نکته حائز اهمیت این است که هر کسب و کاری بسته به اهدافی که دارد کانالهای ارتباطی دیجیتال متفاوتی دارد.
فعالیت در فیس بوک برای سوشال مدیا مارکتینگ
با توجه به فیلترینگ فیسبوک در ایران، شاید این پلتفرم چندان مناسب نباشد. اما در حالت کلی Facebook مکانی دوستانه و صمیمی دارد و شما برای موفقیت در این فضا باید لحن دوستانه و صمیمی خود را حفظ کنید. به یاد داشته باشید که جذب مخاطب ارگانیک در فیسبوک چندان راحت نیست. توصیه ما به شما به کارگیری یک استراتژی تبلیغاتی مقرون به صرفه است.
فعالیت در +Google برای سوشال مدیا مارکتینگ
شما میتوانید با اشتراک گذاری عکسها و فیلمها و لینکها در گوگل پلاس، مزیت خوبی برای خود ایجاد کنید. گوگل پلاس این امکان را برای شما فراهم میکند تا بتوانید مخاطبان خود را به گروههای کوچکتری تقسیم کنید. همچنین میتوانید اشتراک گذاری اطلاعات را محدود کنید؛ به این معنا که اطلاعات دلخواه را به افراد دلخواه خود نشان دهید.
فعالیت در Pinterest برای سوشال مدیا مارکتینگ
کاربران اصلی شبکه اجتماعی پینترست بانوان هستند. پس اگر کسب و کار شما ارائه خدمات و محصولات مربوط به بانوان است این شبکه برای شما به شدت مناسب است. ماهیت این پلتفرم تصویر محور است و این به این معناست که شما میتوانید با بهترین کیفیت محصولات خود را به نمایش بگذارید. در عین حال میتوانید برند تجاری خود را با اهداف ویژه و منحصر به فردی که دارید توسعه دهید.
فعالیت در توییتر برای سوشال مارکتینگ
توییتر به عنوان ابزاری برای بازاریابی شبکههای اجتماعی امکان گفتوگو و تعامل شما با مخاطب را تا بیشترین حد ممکن فراهم میکند. شما میتوانید توییتهای رسمی خود را درباره تخفیفها، اخبار کسب و کارتان و یا حتی تبلیغ برند خود در توییتر به اشتراک بگذارید و بیشترین بازدید کننده را جذب کنید. توصیه میکنیم تا حد امکان به سوالات مخاطبان خود پاسخ دهید.
فعالیت در لینکدین برای سوشال مدیا مارکتینگ
به جرات می توان گفت لینکدین حرفهای ترین سایت برای بازاریابی در شبکههای اجتماعی است. این شبکه امکان یک گفتوگوی حرفهای با افرادی که در حوزه کسب و کار شما فعالیت میکنند را برایتان فراهم می کند. مطالبی که معمولاً در لینکدین به اشتراک گذاشته میشود در مورد معرفی صنایع و کسب و کارها است.
در نتیجه میتوان گفت شبکه اجتماعی لینکدین (Linkedin) بهترین مکان برای اشتراک گذاری مطالب با افراد همفکر است. |
فعالیت در YouTube برای سوشال مدیا مارکتینگ
به عنوان آخرین شبکه مورد بررسی، میتوان گفت یوتیوب بهترین مکان برای اشتراک گذاری محتوای ویدیویی است. در ایران بعد از فیلترینگ تلگرام مردم به سمت شبکههای اجتماعی دیگری چون یوتیوب حرکت کردند. پس سرمایه گذاری در این شبکه اجتماعی چندان غلط نیست!
معمولاً کسب و کارها با هدف کسب بیشترین بازدید و به نوعی ویروسی شدن محتوای خود، برای تولید محتوای ویدیویی در یوتیوب تلاش می کنند. شما نیز این فرصت را از دست ندهید.
قطعا شبکههای اجتماعی بیشتری نیز وجود دارد که ممکن است برای شما مناسب باشد. برای مثال شما میتوانید در اینستاگرام (Instagram) محصولات خود را به بهترین شکل در معرض دید مخاطبان قرار دهید.
نتیجه گیری: سوشال مدیا خودتان را بسازید
با مطالعه این مقاله اطلاعات خوبی در زمینه شبکههای اجتماعی و فعالیت در آنها کسب کردید. حالا زمان تصمیم گیری شماست. بهترین شبکه اجتماعی که تناسب خوبی با محیط و فضای کسب و کار شما دارد را انتخاب کنید و فعالیت خود را آغاز کنید. طبعاً شروع هر کاری سختترین مرحله آن است. اما جایی برای نگرانی وجود ندارد. ریسکپذیر باشید و کار در مناسبتترین کانالهای ارتباطی دیجیتال را در سریعترین زمان ممکن شروع کنید.
در نهایت...
بهترین کانالهای ارتباطی دیجیتال برای خدمت به کسب و کار شما آماده اند. در صورت عدم فعالیت در شبکههای اجتماعی فرصت بزرگی را برای شناخته شدن و برندینگ از دست خواهید داد. حالا که فرصت این کار برای شما فراهم شده است چرا باید از آن صرف نظر کنید؟
اگر همچنان سوالی در زمینه سوشال مدیا مارکتینگ یا انتخاب بهترین کانال ارتباطی دیجیتال برای کسب و کارتان، ذهن شما را به خود درگیر کرده است نگران نباشید. سوالات و نظرات خود را برای ما ارسال کنید و در سریعترین زمان ممکن پاسخ خود را دریافت کنید.
سارا قاسمی
سه شنبه, 12 اسفند 99
سلام از اینکه این کانال ها رو معرفی کردید ممنونم اما خواستم یه نکته ای رو اضافه کنم و اونم اینه که به نظر من اگر یه کسب و کاری دارید که خیلی جدی هست و دنبال مخاطبان هدفی هستید که بتونه براتون مشتری ایجاد کنه لینکدین رو خیلی جدی بگیرید من هم این کارو کردم و مخاطبین و مشتریایی که از اونجا به دست آوردم از سایت هم بیشتر شد. ولی خوبه که اون فضا رو درست بشناسید تا به خوبی روی مخاطباش اثر بذارید.