یکی از مهمترین اقدامات در هر مرحله از بازاریابی دیجیتال تحلیل وضعیت یا آنالیز سایت موجود است. اگرچه هنوز راهی وجود ندارد که با آن بتوانید بفهمید که برنامه بازاریابی شما در بالاترین بازدهی ممکن است یا خیر؛ اما تجزیه و تحلیل سایت، گام مهمی است که موفقیت استراتژی بازاریابی شما را ارزیابی میکند.
علیرغم اهمیت بالای آنالیز سایت، هنوز هم بسیاری از صاحبان مشاغل این مسئله را نادیده میگیرند. توصیه میکنیم که شما به عنوان مدیر یک کسب و کار آنلاین، از آنالیز سایت خود غافل نشوید. اما سوال اینجاست که چگونه میتوان یک سایت را به بهترین شکل بررسی و یا آنالیز کرد؟ اصول آنالیز سایت چیست؟ آیا ابزارهای خاصی برای این کار وجود دارد؟ برای یافتن پاسخ این سوالات و دهها سوال دیگر در این مقاله با ما همراه باشید.
سرفصلهای این مطلب
- آنالیز سایت به چه معناست؟
- هدف آنالیز سایت برای کسب و کار شما
- راهنما و اصول آنالیز سایت
- ۱۰ گام مهم در آنالیز سایت شما
- ۱- محتوا را بهینه کنید
- ۲- فرایند سئو سایت را ارزیابی کنید
- ۳- رفتار کاربران را در نظر بگیرید
- ۴- طراحی سایت را بهینه کنید
- ۵- وضعیت لینک سازی سایت را بهینه کنید
- ۶- برای افزایش ترافیک ارگانیک راهکارهای جدید داشته باشید
- ۷- محتوای بصری را فراموش نکنید
- ۸- مقالات و محتوای متنی را آپدیت کنید
- ۹- نرخ تبدیل را ارزیابی کنید
- ۱۰- نرخ بازگشت سرمایه ROI را بررسی کنید.
- معرفی بهترین ابزارهای آنالیز یک سایت
- سایت خود را به بهترین شکل آنالیز کنید
- در پایان…
آنالیز سایت به چه معناست؟
آنالیز و تحلیل وضعیت سایت به معنای بررسی میزان دسترسی به اهداف در یک دوره زمانی مشخص است. شما نیز به عنوان مدیر یک کسب و کار باید این کار را انجام دهید. استفاده موثر و مفید از اطلاعاتی که توسط ابزارهای آنالیز سایت در اختیار شما قرار میگیرد را بیاموزید و در سریعترین زمان ممکن سایت خود را بررسی کنید.
آنالیز سایت پتانسیلهای مخفی کسب و کار را برای شما مشخص میکند. پیش از انجام هر اقدامی، باید ماهیت کاری که انجام میدهید را بدانید. از این طریق با شناخت دقیقی که دارید میتوانید برای پیشبرد اهداف خود تلاش کنید. تحلیل و آنالیز سایت هم به صورت کمی و هم کیفی انجام میشود. اما واقعاً هدف افراد از بررسی وضعیت کلی سایت چیست؟ آیا این کار اصول خاصی دارد؟
هدف آنالیز سایت برای کسب و کار شما
اگر به فکر رونق کسب و کار خود هستید و برای بهبود سئو آن تلاش میکنید، لازم است که یک دید کلی نسبت به وضعیت کنونی خود داشته باشید. آنالیز سایت به شما کمک میکند تا با سنجش موقعیت فعلی خود، بتوانید به درستی گامهای بعدی را تعیین کنید. توجه داشته باشید که اصول آنالیز سایت برای تمامی کسب و کارهای یکسان نیست. شما برای سنجش وضعیت سایت خود به فاکتورها و اصول مختلفی احتیاج دارید.
با بررسی وضعیتی که کسب و کارتان در آن قرار دارد، میتوانید نکات بسیار مهمی را متوجه شوید. برای مثال بررسی تاثیرات تبلیغات، محاسبه میزان سود و زیان و همچنین محاسبه هزینه و درآمد از مزایای آنالیز سایت هستند. علاوه بر این شناخت نکات ضعف و قوت فعالیتهایی که انجام دادهاید، ادامه مسیر را برای شما هموار میکند.
تحلیل و آنالیز سایت، اصول خاصی دارد که در ادامه این مطلب با شما در میان گذاشته ایم. با مطالعه ادامه مطلب میتوانید به راحتی این اصول را بیاموزید.
راهنما و اصول آنالیز سایت
زمانی را به یاد بیاورید که در ابتدای مسیر کسب و کار خود بودید. چه اهداف و رویاهایی در سر داشتید؟ چگونه تصمیم گرفتید که یک کسب و کار آنلاین برای خود راهاندازی کنید؟ شما برای آنالیز سایت خود نیاز دارید که اهداف واضح و روشنی داشته باشید. تصور کنید بدون هیچ هدف خاصی تولید محتوا میکنید و بدون هیچ هدف خاصی به سئو سایت خود رسیدگی میکنید. آیا چنین چیزی عقلانی و درست است؟
در تحلیل و بررسی وضعیت یک سایت نکات بسیار زیادی وجود دارد که باید بررسی شود. این نکات به یکدیگر متصل اند و به نوعی هر یک عامل موفقیت دیگری هستند. برای مثال باید محتوای خوب داشته باشید تا سئو موثر شود. کلیترین گامهای بررسی و تحلیل یک سایت به صورت خلاصه توجه به بهینه شدن محتوا، بررسی سئو، سوشال مدیا مارکتینگ و برندینگ هستند. اما اصول دیگری نیز وجود دارد که ۱۰ مورد از مهمترین آنها را در ادامه بررسی کردهایم.
۱۰ گام مهم در آنالیز سایت شما
برای تجزیه و تحلیل یک سایت علاوه بر تمام مواردی که در بالا مطرح شد، نکات دیگری نیز وجود دارد که باید در نظر گرفته شود. شما به عنوان مدیر یک کسب و کار آنلاین، باید تمامی این نکات را بدانید و در دورههای زمانی مشخص، وضعیت کلی سایت خود را نسبت به آنها بسنجید. در ادامه ۱۰ نکته مهم برای آنالیز سایت و بهینهسازی آن برای شما جمع آوری کرده ایم. با دانستن این نکات و تلاش برای تطبیق وضعیت سایت خود با آنها، رقبا را از سر راه خود بردارید.
۱- محتوا را بهینه کنید
حتی اگر مهمترین مسائل موجود در فضای وب، اهمیت خود را از دست بدهند، فراموش نکنید که محتوا همچنان مهم خواهد ماند. به احتمال زیاد ویژگیهای یک محتوای خوب را میدانید. یک محتوای خوب باید:
- فارغ از تعداد کلمات پاسخگوی سوالات کاربر باشد.
- جامع و کامل باشد.
- تازه و جدید باشد.
تولید محتوا باید به گونهای صورت گیرد که تراکم کلمات کلیدی در آن طبیعی باشد. استفاده بیش از اندازه از کلمات کلیدی در یک مقاله کیفیت آن را پایین میآورد. از طرفی اگر تراکم کلمات کلیدی کم باشد، موتور جستجو نمیتواند محتوا را به بهترین شکل ایندکس کند.
توصیه ما به شما برای رفع این مشکل، این است که علاوه بر استفاده بهینه از کلمات کلیدی، از مترادفها و کلماتی که از لحاظ معنایی با کیوردها مرتبط هستند استفاده کنید. اگر دوست دارید اطلاعات کاملی درباره تحلیل بازاریابی محتوا بخوانید، روی لینک قرار داده شده کلیک کنید.
۲- فرایند سئو سایت را ارزیابی کنید
همانطور که به احتمال زیاد میدانید سئو فرایند بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو است. شما به عنوان مدیر یک سایت، باید پس از دورههای زمانی مشخص، نتایج به دست آمده از انجام سئو را در سایتتان بررسی کنید.
سئو انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها به نحوی سایت شما را بهینه میکنند. اگر هنوز هم استراتژی خاصی برای سایت ندارید، میتوانید با مطالعه مقاله نحوه تدوین یک استراتژی سئو موفق، به بهترین شکل این کار را بیاموزید. |
۳- رفتار کاربران را در نظر بگیرید
رفتار کاربران در سایت شما، کاملا بستگی به خودتان دارد. برای مثال اگر سرعت سایت را به بهترین شکل بهینه کنید، اولین دلیل ترک کردن سایت را از مخاطب گرفتهاید. در گام بعدی تولید محتوای با کیفیت، مخاطب را وادار میکند تا در صفحه باقی بماند.
این دو مورد تنها مثالهای جزئی از نحوه رفتار کاربران و تاثیر اقدامات شما بر آنها بود. در حالت کلی باید با درنظر گرفتن نحوه رفتار مخاطب، برای بهبود تجربه کاربری در سایت خود تلاش کنید. علاوه بر راهکارهایی که در بالا مطرح شد، اقدامات زیر نیز میتواند راهگشا باشد:
- منظور خود را واضح بیان کنید.
- دسترسی به محصولات را آسان کنید.
- محتوا را برای مخاطب و با ضمیر دوم شخص بنویسید.
- به امنیت سایت خود اهمیت بدهید
۴- طراحی سایت را بهینه کنید
در آنالیز سایت، طراحی آن را بهینه کنید. تلاش کنید قالبی که انتخاب میکنید با فضای کسب و کار شما مرتبط باشد. برای مثال اگر یک سایت برای فروش عسل طبیعی دارید، در طراحی سایت خود از رنگ زرد استفاده کنید.
علاوه بر این نکات، واکنشگرا بودن قالب را نیز در نظر داشته باشید. به این معنا که تلاش کنید طراحی سایت شما در دیوایسهای مختلف (موبایلها دسکتاپ و تبلتها) به هم نریزد. به این موضوع اصطلاحاً Mobile-friendly سایت میگویند.
۵- وضعیت لینک سازی سایت را بهینه کنید
پنجمین گام آنالیز سایت، بهینه کردن لینکسازیها است. لینکسازی به دو شکل داخلی و خارجی انجام میشود. برای بهینهسازی لینکهای داخلی، انجام راهکارهای زیر میتواند مفید باشد:
در هر محتوا تلاش کنید یک یا دو لینک مرتبط قرار دهید. با این کار گوگل ارتباط مفهومی بین مقالات شما را متوجه خواهد شد.
به کلمه ای که روی آن لینک میدهید توجه کنید. تلاش کنید کلمات کلیدی را برای اولین کار انتخاب کنید.
اگر به صفحهای لینک دادهاید و حالا آن آدرس، از سایت شما حذف شده است، هر چه سریعتر این لینکها را از بین ببرید. در این صورت کاربران شما، با خطای ۵۰۴ مواجه خواهند شد. |
در لینکسازی خارجی نیز کافیست نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- تلاش کنید با افزایش تعامل خود با سایر کسب و کارها بک لینکهای معتبر دریافت کنید.
- تلاش کنید سایت که از آن بک لینک میگیرید، با حوزه کسب و کار شما مرتبط باشد.
- اگر خودتان میخواهید به سایت دیگر لینک بدهید توجه کنید که آن سایت فعال باشد و محتوای به روز داشته باشد.
۶- برای افزایش ترافیک ارگانیک راهکارهای جدید داشته باشید
شما میتوانید با استفاده از ابزارهای مختلف، افزایش و کاهش ترافیک سایت خود را ارزیابی کنید. با این کار میتوانید عواملی که باعث کاهش ترافیک ارگانیک سایت شما شده اند را شناسایی کنید و به حداقل برسانید. اما این کار کافی نیست.
شما باید راهکارهای جدیدی که برای کسب ترافیک ارگانیک وجود دارد امتحان کنید. واقع بین باشید و از امکانات موجود استفاده کنید. راهکارهای زیر را برای افزایش ترافیک ارگانیک سایت خود به کار ببرید:
- در شبکه های اجتماعی فعالیت کنید
- در سایتهای معرفی کسب و کار ثبت نام کنید.
- تبلیغات کنید و یک برند اختصاصی داشته باشید.
- عنوان و توضیحات متای خود را بهینه کنید. برای مثال از کلمات کلیدی استفاده کنید.
مسیرهای کسب ترافیک واقعی برای شما باز هستند. اگر از این امکانات حداکثر استفاده را نبرید، مانند کسی خواهید بود که لباس مخصوص غواصی دارد اما برای شنا در اقیانوس لباس دیگری را انتخاب میکنند.
۷- محتوای بصری را فراموش نکنید
با تولید محتوای تصویری و ویدئویی و انتشار اینفوگرافیکها، مخاطب را برای مدت زمان بیشتری در سایت خود نگه دارید. در هنگام آنالیز یک سایت، بهتر است از محتوای ویدئویی غافل نشوید. تلاش کنید تصاویر سایت را بهینه کنید. برای این کار همواره از تصاویر با کیفیت استفاده کنید. شما میتوانید با کاهش حجم عکسها سرعت سایت را نیز بالا ببرید. همچنین میتوانید با قرار دادن لوگوی کسب و کارتان روی عکسها خودتان را به مخاطب معرفی کنید و گامی مثبت در جهت برندینگ بردارید.
مطالعه مقالات زیر پیشنهاد میشود: ۱- بهترین کانال ارتباطی دیجیتال برای کسب و کارهای آنلاین |
۸- مقالات و محتوای متنی را آپدیت کنید
تصور کنید مدیر یک سایت آموزش سئو هستید. با هر بار آپدیت شدن الگوریتمها شما باید مقالاتی که در این زمینه دارید را به روز کنید. در دیگر موضوعات نیز این اتفاق رخ میدهد.
به عنوان مدیر یک سایت باید در دورههای زمانی مشخص مقالات و محتواهای بارگذاری شده در سایت را آپدیت کنید. لازمه این کار این است که در حوزه کسب و کارتان متخصص باشید و از علوم جدید در آن زمینه اطلاعات داشته باشید. با این کار، میتوانید برای خود مزیت رقابتی ایجاد کنید و از رقبا جلو بزنید.
۹- نرخ تبدیل را ارزیابی کنید
فراموش نکنید که هر چقدر هم ترافیک سایت افزایش پیدا کند، در نهایت شما نیاز دارید که با افزایش ترافیک، شاهد افزایش فروش و کسب درآمد بیشتر نیز باشید. ارزیابی تعداد افراد که از سایت شما محصولی را خرید کردهاند نسبت به تمامی افرادی که وارد شده اند، یکی از مهمترین مراحل آنالیز و تحلیل سایت است.
از این طریق میتوانید علاوه بر شناخت مشتریان خود، الگوی رفتاری آنها را حدس بزنید و با توجه به این موضوع برای گامهای بعدی خود برنامهریزی کنید. ارزیابی نرخ تبدیل در یک کسب و کار آنلاین یکی از مهمترین اصول آنالیز سایت است.
۱۰- نرخ بازگشت سرمایه ROI را بررسی کنید.
پس از دورههای زمانی مشخص باید سود به دست آمده در آن زمان را محاسبه کنید. شما میتوانید با استفاده از ابزارهای مختلفی که در ادامه همین مطلب به شما معرفی کرده ایم، اطلاعات لازم برای محاسبه نرخ ROI را به دست آورید. محاسبه نرخ بازگشت سرمایه، مزایای زیادی را به همراه دارد از جمله:
- پیدا کردن درک مناسب نسبت به رفتار و نیازهای مخاطبان
- جلوگیری از سرمایهگذاریهای اشتباه و اضافه در مراحل بعدی کسب و کار
- تدوین استراتژی بازاریابی با توجه به اهداف طولانی مدت
در این مرحله لازم است با تعدادی از ابزارهایی که میتوانید با آنها سایت خود را به بهترین شکل ممکن آنالیز و بررسی کنید، آشنا شوید. برخی از این ابزارها کاملاً رایگان و برخی دارای نسخه پولی هستند. برای آشنایی بیشتر با آنها در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
معرفی بهترین ابزارهای آنالیز یک سایت
حالا دیگر میدانید که برای آنالیز سایت خود، باید چه فرایندهایی انجام دهید. علاوهبراین اهمیتهای این موضوع را نیز فهمیده اید. بدون داشتن یک فهم کلی در مورد وضعیت سایت، برنامه ریزی برای پیشبرد اهداف دشوار خواهد بود. آنالیز کردن سایت در دورههای زمانی مشخص، در تعیین گامهای بعدی شما بسیار حائز اهمیت است. اما آیا ابزاری که بتوانید با آن به اطلاعات لازم برای آنالیز سایت دست پیدا کنید، وجود دارد؟ آیا این ابزار اطلاعات لازم و کافی را در اختیار شما قرار میدهد؟
در ادامه این متن با ما همراه باشید مهمترین ابزارهای آنالیز سایت را با هم بررسی کنیم.
۱- گوگل آنالیتیکس «Google Analytics»
این سرویس که در سال ۲۰۰۵، توسط گوگل راهاندازی شد، بیش از ۵۰ میلیون استفاده کننده در سراسر جهان دارد. استفاده از این ابزار آمار دقیقی درباره ترافیک سایت، بهینهسازی کلمات کلیدی، اطلاعاتی درباره نرخ تبدیل و نحوه رفتار کاربران در سایتتان به شما ارائه میدهد. این ابزار کاملاً متناسب با اصول آنالیز سایت طراحی شده است.
Google analytics تمام آنچه را که شما نیاز دارید درباره کسب و کار خود بدانید، در گزارشهایی با بهترین جزئیات به شما ارائه میدهد. ارزیابی این اطلاعات میتواند به اندازه تمامی نیازهای تجارت شما مهم باشد. پس این اطلاعات را دست کم نگیرید.
۲- الکسا «Alexa»
سرویس الکسا یا الکسا رنکینگ در سال ۱۹۹۹ توسط آمازون راهاندازی شد. با استفاده از این ابزار میتوانید رتبهبندی خود و سایتهایی که در حوزه کسب و کار شما فعالیت میکنند را بررسی کنید. آمار رتبهبندی صفحات مختلف در این سرویس با توجه به تعداد بازدیدکنندگان و متوسط تعداد صفحاتی که هر فرد در یک سایت بازدید کرده محاسبه میشود. الکسا بهترین سرویس برای ارزیابی رتبهبندی صفحات مختلف در فضای وب است.
۳- SEOptimer
در اینترنت ابزارهای زیادی وجود دارد که به شما اطلاع میدهند که چه اشتباهی رخ داده است. اما کمتر ابزاری در مورد چگونگی رفع اشتباه به وجود آمده مشاوره میدهد. با استفاده از ابزار SEOptimer میتوانید به صورت رایگان علاوه بر بررسی وضعیت کلی سایت خود، بخشهایی که نیاز به بهینه شدن دارند را تشخیص دهید. سپس خود ابزار اقداماتی را برای کمک به سئوی سایت، به شما پیشنهاد میکند. چه چیزی از این بهتر؟
۴-BrowserStack
اگر دوست دارید سازگاری سایت خود با انواع دستگاه ها(تلفن همراه تبلت و دسکتاپ) را بسنجید، استفاده از ابزار browserStack را به شما پیشنهاد میکنیم. با استفاده از این ابزار پیدا کردن مشکل و راهحل آن بسیار آسانتر خواهد شد.با استفاده از این ابزار میتوانید به راحتی عملکرد کاربران و مخاطبان خود را بررسی کنید. از این طریق متوجه خواهید شد که آیا سایت شما، مورد استفاده کاربران بوده است یا خیر.
۵- Marketing Grader
Marketing grader یک برنامه است که توسط HubSpot به بازار ارائه شده است. این اپلیکیشن جزئیات جالبی در مورد عملکرد یک سایت به شما ارائه میدهد. Marketing generator اطلاعاتی درباره سرعت صفحه، فشردهسازی اطلاعات، امنیت سایت، لینکها و همچنین کلمات کلیدی به شما ارائه میدهد. اگر خواهان اطلاعات جامع و مفید در مورد وب سایت خود هستید، استفاده از این برنامه را به شما پیشنهاد میکنیم. برای استفاده از آن کافیست url یک صفحه و یک آدرس ایمیل را در برنامه وارد کنید.
۶- ابزار Found SEO
با استفاده از این ابزار میتوانید بلافاصله با وارد کردن url خود در سیستم، عملکرد سایت خود را مشاهده و ارزیابی کنید. شرکت ارائه دهنده این ابزار در انگلیس مستقر است و همه متخصصین حوزه دیجیتال مارکتینگ، میتوانند برای دستیابی به آمار سایت خود، از این ابزار بهره بگیرند. اطلاعات مختلفی که میتوانید با استفاده از این ابزار به دست آورید عبارتند از:
- تحلیل لینک سازیهای داخلی و خارجی
- ارائه آمار دقیق در مورد کلمات کلیدی حوزه کسب و کار
- بررسی وضعیت فنی سایت
تحلیل رقبا را فراموش کنید
در گام بعدی لازم است رقبای خود را با یکدیگر مقایسه کنید. محصولات و خدماتی که ارائه میدهند، مخاطبان هدف و کانالهایی که برای ارتباط با آنها انتخاب میکنند و قابلیتهای منحصر به فردی که دارند را تحلیل و بررسی کنید. نقاط ضعف و قوت کسب و کارهای رقیب را بدانید تا بتوانید با توجه به آنها موقعیت منحصر به فرد خود را در بازار مشخص کنید.
۶ گام در تحلیل رقبا عبارت است از:
- رقبا را بشناسید.
- اهداف آنها را بفهمید.
- استراتژیهای آنها را بررسی کنید.
- نقاط ضعف و قوت رقبا را ارزیابی کنید.
- برای خود مزیت رقابتی ایجاد کنید.
- جایگاه خاص خود را مشخص کنید.
سایت خود را به بهترین شکل آنالیز کنید
همین حالا هم ممکن است تجارت شما به دلیل آنالیز نکردن سایتتان در خطر باشد. آنچه مشخص است این است که هر کسب و کاری باید متناسب با نیازهای خود هم و همچنین اهدافی که دارد، سایت خود را آنالیز کند.
تقریبا میتوان گفت مهمترین کار در هر کسب و کاری، این است که اهداف مشخص شده و دقیق داشته باشد و بتواند آن اهداف را به صورت واضح برای کاربران خود بیان کند. شما با مطالعه این مطلب یاد گرفتید چگونه میتوانید تنها با آنالیز سایت، ۱۰ برابر بیشتر از آنچه تا به حال نتیجه گرفتهاید را به دست آورید.
به کار بردن تمامی مواردی که در این متن مطرح شد در هنگام آنالیز سایت به شما کمک میکند، تا بتوانید با موثرترین روشها موقعیت خود را در بازار کسب و کارهای آنلاین ترسیم کنید و هنگامی که این موقعیت را درک کردید میتوانید یک استراتژی بازاریابی موفق را برای خود طراحی کنید. اقداماتی که لازم است انجام دهید در کوتاه مدت نتایج چندانی ندارد اما در بلندمدت تامین کننده اهداف و نیازهای شما خواهند بود.
نتیجه گیری: توصیه ما به شما صاحبین کسب و کار
به شما توصیه میکنیم که یک تیم قوی و ماهر در تمام زمینهها داشته باشید. برای مثال یک متخصص سئو حرفهای، تیم تولید محتوای موفق و یک تیم فعال برای حضور در سوشال مدیا می تواند به شما کمک کند تا پیشرفت اهداف خود را مشاهده کنید. شما به عنوان مدیر کسب و کار نیاز چندانی به دانستن اصول دقیق سئو تولید محتوا و سوشال مدیا مارکتینگ ندارید. اما در نهایت به دلیل رابطه تنگاتنگ این موضوعها با کسب و کار شما، داشتن یک آشنایی نسبی شما را تا حد زیادی نسبت به رقبا جلو میاندازد. چرا که در این صورت برای آنالیز سایت اصول کلی را میدانید و میتوانید به بهترین شکل سایت خود را تحلیل کنید.